EL 60% DE LA MARIHUANA ANALITZADA QUE CONSUMEIX LA POBLACIÓ JUVENIL DE LA COMUNITAT VALENCIANA CONTÉ SUBSTÀNCIES INFECCIOSES

Previous Next

Conclusions de l'estudi sobre consum de cànnabis entre la joventut valenciana realitzat per l'ONG Controla Club amb la financiació de la Conselleria de *Sanitat Universal i *Salut Pública

 

EL 60% DE LA MARIHUANA ANALITZADA QUE CONSUMEIX LA POBLACIÓ JUVENIL DE LA COMUNITAT VALENCIANA CONTÉ SUBSTÀNCIES INFECCIOSES

 

Un de cada cinc joves consumidors de cànnabis enquestats reconeix haver patit lipotímies i baixades de tensió, seguit de crisi d'ansietat, arrítmies, taquicàrdies i trastorns del somni

 

El 53,6% dels joves que ha participat en l'estudi indica que la seua despesa destinada a la compra d'haixix i marihuana és de fins a 10 euros setmanals i el 33% entre 15 i 25 euros setmanals

València, 14 d'octubre de 2021.- La marihuana que es consumeix entre la població juvenil de la Comunitat Valenciana conté un elevat percentatge de substàncies infeccioses que, sumades a la pròpia toxicitat del cànnabis, poden arribar a generar greus problemes per a la salut, alguna cosa que es veu empitjorat per la baixa percepció que existeix sobre aquests perills entre la població de risc. Així es desprén de les conclusions de l'estudi realitzat per l'ONG valenciana Controla Club, en col·laboració amb la Conselleria de *Sanitat Universal i *Salut Pública, en el marc de les diferents accions de caràcter pilot d'informació i conscienciació sobre el consum de cànnabis dirigides a joves potencialment consumidors, d'entre 13 i 25 anys, que s'han emportat cap en els espais de València, Alacant i Castelló on se solen reunir per a realitzar aquests consums: zones d'oci, places, parcs, *skate-*park i voltants de centres educatius i de formació.

Durant aquestes intervencions desenvolupades pels mediadors i mediadores de l'ONG, que es reprendran el pròxim cap de setmana en les tres capitals de província, s'utilitzen microscopis LED de 60 augments que permeten observar la presència d'altres substàncies potencialment nocives i evidenciar que més de la meitat de la marihuana analitzada, entorn d'un 60%, contenia fongs (*botryitis).

De la mateixa forma, les mediadores i els mediadors de l'ONG informen els possibles consumidors sobre els riscos afegits relacionats amb les substàncies *adulterantes i/o contaminants que es poden trobar amb freqüència en l'haixix, com el cautxú, el plàstic, la goma, la parafina i, fins i tot, la femta.

D'altra banda, l'estudi posa de manifest la incidència que té en aquests moments el consum del cànnabis entre la població més jove, tenint en compte que el 63,42% de la població de risc juvenil ha consumit en algun moment de la seua vida cànnabis, un alt impacte si es compara amb les dades de prevalença sobre consum del Pla Nacional sobre Drogues que indica que el 37,5% del total de la població espanyola de 15 a 64 anys ha consumit en algun moment cànnabis.

Respecte a la freqüència del consum, l'estudi revela que el 34,93% dels joves que han participat en la mostra ha consumit haixix durant els últims 30 dies, que l'edat mitjana d'inici del consum se situa en els 14,85 anys i que el 6,8% fuma diàriament entre 1 i 3 porros de mitjana.

Sobre la normalització dels consums, de les respostes obtingudes en les enquestes realitzades s'extrau que aquesta es relaciona directament amb la baixa percepció dels perills i riscos associats al consum del cànnabis, que en una escala d'1 a 10, on 1 és gens perillós i 10 és molt perillós, rep una puntuació de 6,29 (*taula adjunta més a baix), una dada que el situa en l'últim lloc de les 10 drogues que s'han avaluat en aquest estudi, fins i tot per darrere del consum del tabac i de l'alcohol.

              

Heroína

9,49

Cocaína

8,63

Speed

8,54

Cristal

8,47

LSD/Tripis

8,27

Cannabinoides Sintéticos

8,17

Setas

7,51

Tabaco

6,65

Alcohol

6,53

Cannabis

6,29

 

 

(*) TAULA PERCEPCIÓ RISCOS CONSUM DROGUES

En relació amb l'anterior, l'estudi estadístic posa en relleu l'increment progressiu del consum de la marihuana que desplaça al de l'haixix, ja que, en aquests moments, el 50,7% dels enquestats asseguren que consumen exclusivament marihuana, el 5,3% exclusivament haixix i el 43,8% consumen indistintament totes dues substàncies.

En aquest context, segons les dades oferides per l'Institut Nacional de Toxicologia (INT), recents anàlisis de la marihuana que es consumeix actualment han evidenciat un augment molt significatiu (en alguns casos de fins a 5 vegades) de la concentració de *THC (*Tetrahidrocannabinol), el component que està relacionat amb els efectes psicoactius de la substància, segurament provocat per l'expansió del coneixement de l'enginyeria *cannábica i de l'autocultiu, que incrementen la seua toxicitat i fan el seu consum cada vegada més perillós.

De fet, sobre les conseqüències negatives dels consums que la joventut valenciana reconeix haver patit, les més greus són les lipotímies i baixades de tensió, per al 19,03%, seguit de les crisis d'ansietat, per a un 17%, les arrítmies i taquicàrdies per a un 13,3% i els trastorns del somni per al 12,4%.

Respecte al pressupost destinat a la compra d'haixix i marihuana, el 53,6% de les persones enquestades assenyalen que es gasten fins a 10 euros setmanals i un 33% entre 15 i 25 euros a la setmana.

 

 

DADES PER CAPITALS DE PROVÍNCIA

 

Sobre el consum de cànnabis analitzat en les tres capitals de província, l'estudi conclou que València se situa al capdavant, ja que un 72,19% dels joves potencialment consumidors que han sigut enquestats assegura que l'ha provat alguna vegada i un 47,34% assenyala que ha consumit cànnabis en els últims 30 dies. Li segueix Castelló, on un 66,67% indica que ho ha provat alguna vegada i un 31,74% reconeix que ha fumat algun o diversos porros en els últims 30 dies. Finalment, el 49,23% dels joves alacantins preguntats ha respost que ho ha provat alguna vegada i el 17,69% que ha consumit cànnabis en els últims 30 dies.

Sobre la despesa mitjana destinada a la compra d'haixix i marihuana, els castellonencs són els que més pressupost destinen amb una mitjana de 13 euros setmanals, li segueixen els valencians amb una despesa de 10.9 euros i els valencians amb una mitjana de 7,5 euros.

*El sondeig dut a terme compta amb una mostra de més de 500 persones potencialment consumidores de cànnabis d'entre 13 i 25 anys i ha sigut realitzat en diferents places, parcs, *skate-*park i voltants de centres educatius i de formació de les tres capitals de província.

ControlaClub

Sede Controla Club València

C/ Esteban Dolz del Castellar, 5. | 46019 València

Tel.: 963 93 40 85

Sede Controla Club Madrid

Email: controlaclub@controlaclub.org

Nosaltres

L'ASSOCIACIÓ CONTROLA CLUB és una ONG formada per tots aquells que participem i som protagonistes d'alguna manera dels espais de diversió.

El nostre objectiu és abordar la responsabilitat social en l'oci i per a això realitzem programes de prevenció, de conscienciació ciutadana i de drogodependències dirigits als jóvens i usuaris de l'oci nocturn.

Reconeixements

Premi Reina Sofia 2007