Què és

El principi actiu és 3-4-metilendioximetanfetamina, la substància química que popularment es coneix com èxtasi, pastilles i/o cristall. Normalment és utilitzada en entorns recreatius i el seu ús està relacionat amb els clubs nocturns, entorns de rave, festivals…

La durada dels efectes és entre 3 i 6 hores.

És una substància classificada com empatógena o entatógena.

La tinença i el tràfic de MDMA estan perseguits per la llei i pot provocar condemnes de privació de llibertat.

 

Com es consumeix

El MDMA se sol trobar en forma de cristalls o pols de cristall però també en pastilles. Generalment es consumeix per via oral (ingerit) però també per via nasal (esnifat).

 

Els efectes del MDMA

Els primers efectes del MDMA s'experimenten a partir dels 30 a 60 minuts aproximadament. Sobre l'organisme intensifica i accelera l'efecte de la serotonina, neurotransmissor del cervell humà que intervé en el procés relatiu al goig, l'amor i l'eufòria. Provoca augment dels sentiments de benestar i empatia, increment de l'energia, la confiança i la seguretat així com la modificació de les percepcions sensorials.

Existeix gran confusió en relació als seus possibles efectes afrodisíacs ja que si bé per a alguns autors existeix aquest efecte, uns altres fins i tot postulen que pot produir dificultat per aconseguir l'erecció i l'ejaculació.

 

Efectes secundaris

Quan parlem d'efectes secundaris ens referim a aquells que no són buscats ni desitjats.

Dins d'aquests efectes secundaris el consum de MDMA pot provocar distorsions visuals, augment de la taxa cardíaca i de la pressió arterial, bruxisme, marejos, ansietat, vòmits, disfunció eréctil, deshidratació, canvis en la temperatura corporal, insomni, hepatotoxicitat, entre uns altres.

A llarg termini els efectes secundaris d'un consum abusiu poden ser la de dèficit de memòria, alteracions del somni, processament visual, quadres de depressió i ansietat, dany en el fetge, entre altres.

El seu consum continuat no causa dependència física però si psicològica.

 

Efectes per intoxicació

Poden anar des de quadres d'ansietat fins a cops de calor (hipertèrmia). El cop de calor requereix una assistència sanitària d'urgència.

 

Si decideixes consumir

 • El MDMA és una substància la composició de la qual és completament desconeguda a no ser que siga analitzada prèviament al seu consum.
 • Modera la dosi si vas a consumir MDMA ja que entre altres coses, no saps la seua composició exacta.
 • Espacia el consum. Dóna't un respir d'unes 5 o 6 setmanes per evitar la tolerància.
 • Si consumixes de forma continuada la tolerància serà major i necessitessis més quantitat per tenir els mateixos efectes.
 • Si vas a consumir-ho per via nasal, no compartisques el rulo amb ningú per evitar possibles contagis.
 • Si la consumixes per via oral tingues paciència perquè triga més a fer efecte.
 • Si has menjat recentment és aconsellable que esperes ja que amb l'estómac ple hi ha major probabilitat de sofrir nàusees o vòmits.
 • Hidrata't però tampoc en excés en curts períodes de temps ja que una sobreingesta d'aigua pot provococar hiponatremia.
 • L'exercici físic produït pel ball augmenta la nostra temperatura corporal i ens deshidrata. És preferible beure aigua, sucs o begudes energètiques per reposar les sals minerals perdudes durant l'exercici.
 • Descansa.
 • Per eliminar les restes que es queden en el nas si ho has consumit per via nasal, aspira aigua de solució salina.
 • El consum públic o tinença de MDMA pot suposar una sanció administrativa, encara que depenent de la quantitat trobada en la persona podrà ser acusada de tinença per al tràfic.
 • Si decideixes prendre fes-ho acompanyat de gent de confiança i en un context favorable.
 • És recomanable no barrejar MDMA amb altres drogues.
 • És recomanable no barrejar MDMA amb medicaments.

Evita consumir si pateixes malalties cardíaques, hipertensió, problemes renals o malalties hepàtiques. Tampoc si es té diabetis, hipoglucèmia o trastorns psicològics o simplement es té una mala ratxa.

ControlaClub

Sede Controla Club Madrid

Sede Controla Club València

C/ Esteban Dolz del Castellar, 5. | 46019 València

Tel.: 963 93 40 85

Email: controlaclub@controlaclub.org

Nosaltres

L'ASSOCIACIÓ CONTROLA CLUB és una ONG formada per tots aquells que participem i som protagonistes d'alguna manera dels espais de diversió.

El nostre objectiu és abordar la responsabilitat social en l'oci i per a això realitzem programes de prevenció, de conscienciació ciutadana i de drogodependències dirigits als jóvens i usuaris de l'oci nocturn.

Reconeixements

Premi Reina Sofia 2007