EN FALLES, MENORS, SENSE ALCOHOL

Avui ha tingut lloc la presentació de la nova edició de la campanya “EN FALLES, CONTROLA LA BEGUDA” dirigida a prevenir els consums abusius d'alcohol en Falles i que està organitzada per l'ONG Controla Club en col•laboració amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i la Junta Central Fallera. Han participat en l'acte Rocío Gil Uncio, Fallera Major de València, Ramón Estellés, Secretari General de Junta Central Fallera, María Jesús Mateu, Cap del Servei de Gestió de les Drogodependències i Altres Trastorns Addictius de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i Juan Barcala, Director de Programes de l'ONG Controla Club.

Un any més, la campanya “EN FALLES, CONTROLA LA BEGUDA” pretén promoure el debat social sobre el consum d'alcohol durant les Falles i les festes populars i sobre la necessitat de prevenir els factors de risc associats, com són la protecció del menor, l'ús de la pólvora o els perills provocats pel binomi alcohol i conducció.

La campanya “EN FALLES, CONTROLA LA BEGUDA” és un dels primers programes de conscienciació realitzats en les festes populars d'Espanya, que va sorgir a València en els anys 90, i que, amb l'impuls dels últims anys, ha permès estendre i normalitzar els missatges de conscienciació i de prevenció de tot tipus en el context de les festes falleres, fent de les nostres festes un exemple de convivència, defensa de la igualtat i la diversitat, i de promoció de les conductes segures, saludables i responsables.

Com a punt de partida dels continguts i missatges d'enguany, la campanya ha realitzat una profunda reflexió sobre els consums d'alcohol per part dels menors d'edat, tenint en compte el seu impacte negatiu sobre el desenvolupament del sistema nerviós durant l'adolescència i que en el cas de la Comunitat Valenciana, tal com indiquen les últimes estadístiques publicades pel Pla Nacional sobre Drogues, és un 75,2% de la població de 14 a 18 anys que reconeix haver begut durant l'últim mes.

D'altra banda, i segons les dades de l'ONG Controla Club, si tenim en compte que el 54,5% dels valencians s'inicia en el consum d'alcohol durant les festes populars, en ser les celebracions festives més multitudinàries i intenses de les quals tots participem, resulta especialment convenient reforçar els missatges de protecció al menor en aquests contextos d'oci.

Per a abordar aquesta problemàtica com a principal novetat de la campanya d'enguany, i comptant amb el suport del col•lectiu faller, es va a crear un nou distintiu amb el missatge “EN FALLES, MENORS, SENSE ALCOHOL” que, a partir d'avui i durant els pròxims dies, va a distribuir-se pels casals i barraques per a prevenir i evitar els primers consums d'alcohol dels menors en les barres dels casals o durant les revetles. Els missatges específics sobre la protecció del menor es complementaran amb la difusió de la Guia de Consells “EN FALLES CONTROLA LA BEGUDA” que, un any més, recorda els missatges fonamentals per a gaudir de les Falles de forma saludable i responsable.

Així mateix, aquests missatges van a fer-se virals a través d'una intensa campanya en les xarxes socials, comptant amb la participació de la Fallera Major i de la seua Cort d'Honor que difondran en diferents vídeos els consells i recomanacions de la campanya. D'altra banda, la campanya compta amb la col•laboració i implicació del col•lectiu faller i les seues comissions, aprofitant el seu indubtable protagonisme en les xarxes socials.

En relació amb tot l'anterior, durant la seua intervenció, Rocío Gil Uncio, Fallera Major de València, va voler destacar i reconèixer la importància de la implicació de les comissions falleres a l'hora de promoure un ús responsable d'alcohol i de protegir als menors en les comissions i que hauria de servir d'exemple per a tots els que visiten i gaudeixen de les Falles de València.

LA DECIMOQUINTA EDICIÓN DE LOS PREMIOS FALLEROS CONTROLA CLUB

Una de les principals activitats dutes a terme per la campanya és la fallada dels Premis Fallers Controla Club que tradicionalment vénen premiant els millors monuments fallers que, en les seues escenes i cartells, transmeten missatges de prevenció sobre l'alcohol i la necessitat de gaudir de les falles de forma segura, saludable i responsable. En les 14 edicions celebrades d'aquests premis han participat més de 120 Comissions Falleres en les seues diferents edicions, destacant especialment les comissions de Pintor Salvador Abril - Av. Peris i Valero, Jesús – San Francisco de Borja i Ramiro de Maeztu - Humanista Furió.

Juntament amb els Premis Arcoiris de Lambda, els Premis Fallers Controla Club són els més veterans que, promoguts per la societat civil, s'han incorporat al quadre d'honor dels premis de Junta Central Fallera.

De forma complementària a tot l'anterior, Controla Club ha participat, juntament amb la Delegació de Participació, Solidaritat i Diversitat de Junta Central Fallera i de l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU) en la “Jornada sobre prevenció i primers auxilis”, així com en la preparació dels continguts i de el “Decáleg per a disfrutar d’unes Falles responsables”, juntament amb altres col•lectius com la Federació d’Associacions de Veïns de València (AAVV) o el Col.lectiu de de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (LAMBDA).

ControlaClub

Sede Controla Club València

C/ Esteban Dolz del Castellar, 5. | 46019 València

Tel.: 963 93 40 85

Sede Controla Club Madrid

Email: controlaclub@controlaclub.org

Nosaltres

L'ASSOCIACIÓ CONTROLA CLUB és una ONG formada per tots aquells que participem i som protagonistes d'alguna manera dels espais de diversió.

El nostre objectiu és abordar la responsabilitat social en l'oci i per a això realitzem programes de prevenció, de conscienciació ciutadana i de drogodependències dirigits als jóvens i usuaris de l'oci nocturn.

Reconeixements

Premi Reina Sofia 2007