Qué es?

L'alcohol és una substància psicoactiva depressora del sistema nerviós central que afecta les zones del cervell que controlen el comportament i les emocions.

Els alcohols són un grup molt nombrós de substàncies químiques. Quan ens referim a les begudes alcohòliques estem parlant de l'alcohol etílic que s'obté per fermentació i / o destil·lació de diferents dissolucions que contenen sucres i llevats. Altre tipus d'alcohol, com el metanol l'anomenat alcohol de cremar o de 96 º que s'utilitza com a desinfectant en medicina i no és apte per al consum humà.

Dins de les begudes alcohòliques es pot distingir entre les produïdes per fermentació alcohòlica (vins, cerveses, etc.) i les produïdes per destil·lació a partir d'un producte de fermentació (vodka, whisky, rom, etc.). L'alcohol apareix acompanyat de diferents elements químics que el doten de sabor, color i olor depenent del tipus de beguda alcohòlica.

El consum d'alcohol

L'alcohol s'ingereix per via oral i el seu consum en les societats occidentas forma part dels hàbits socials. La majoria d'espanyols, el 93,7% de la problació entre 15 i 64 anys ha consumit begudes alcohòliques, pel que pràcticament gairebé tots tenim una informació directa sobre els efectes positius i negatius provocats pel seu consum.

A l'hora d'analitzar el consum d'alcohol cap diferenciar diferents tipus de consum: D'una banda consums moderats i ocasionals associats a hàbits gastronòmics i reunions socials; en segon lloc els consums abusius que tenen caràcter puntual i que normalment es produïxen associats a les eixides nocturnes del cap de setmana. Les conseqüències negatives associades a estos consums es produïxen a curt termini, com sobredosi i comes etílics així com l'augment de les possibilitats de sofrir accidents de tràfic i com factor associat a la violència i els altercats de tot tipus. En tercer lloc estan els consums addictius i patològics que són consums que es mantenen de forma continuada al llarg del temps i que acaben provocant cirrosis, deteriorament mental, problemes en l'aparell digestiu, etc.

El consum, la venda i la publicitat de l'alcohol estan sotmesos a determinades restriccions dirigides a protegir a la població de risc de les conseqüències negatives que puga provocar a la salut i els efectes psicoactius del seu consum. En este sentit està prohibida la venda d'alcohol i la publicitat dirigida a menors de 18 anys. Així mateix es desaconsella el seu consum a embarassades i malalts així com als treballadors en el seu lloc de treball.

Per a què es consumeixen?

Les drogues de síntesis estimulants les trobem, sovint, en espais d'oci, festes i en entorn musicals i de ball.

Els seus efectes s'utilitzen com una manera d'interactuar amb la música i obtindre l'energia que et permeta ballar i estar de festa. Tenen caràcter social, ya que els consumidors formen grups on s'integren i sociabilitzen units eufòrica i sentimentalment pels seus efectes.

Les drogues de síntesi hipnòtiques i dissociatives tenen efectes totalment diferents a les anteriors. El seu consum es realitza com mecanisme d'evasió amb el que es vol obtindre una sensació hipnòtica i plaentera.

El botelló

En estos moments el conflicte que més crida l'atenció sobre el consum d'alcohol associat a l'oci juvenil es el tema del botelló. Tot i la problemàtica sobre sorolls, molèsties i vandalisme associats a la cerca d'un espai de trobada i diversió per part dels més joves. En estos moments tot just un 3% dels joves que fan botelló busquen consumir alcohol sense control.

Tot i estes dades, s'ha de parar atenció sobre el perill del botelló com ritus d'iniciació de les primeres eixides nocturnes en les que apareix l'alcohol sense cap tipus de límitació ni controls i, amb freqüència, associat a l'ús de vehicles cosa que suposa, sens dubte, el principal factor de risc i perill vinculat al conum d'alcohol.

Els problemes provocats per la 'ocupació' del carrer i els parcs, la brutícia i el deteriorament d'estes zones, o l'alarma que provoca que la prohibició d'este tipus de consum s'haja generalitzar a tota Espanya.

Què passa si en consumeixes?

Els efectes de l'alcohol se senten en el nostre organisme passats 20 o 30 minuts, i són diferents segons el dia, l'ambient i les característiques físiques i psicològiques de cada persona.

En una primera fase l'alcohol produeix estats de plaer i empatia, però quan s'augment la dosi l'alcohol provoca desinhibició. És llavors quan el consum pot augmentar de manera compulsiva degut a les dificultats de poder controlar la quantitat d'alcohol que se'n pren per l'eufòria i el benestar dels seus efectes. En esta fase, l'alcohol comença a distorsionar la realitat i és en este context en què apareixen els mals rotllos i els risc d'accidents de tot tipis provocats per consums abusius. En una darrera fase, l'alcohol provoca un estat de depressió acompanyat de nàusees i vòmits que pot arribar a provocar el coma etílic.

L'abús perllongat durant anys comporta problemes psicològics, depressió i ansietat, pèrdua de memòria i trastorns de la personalitat i comportaments agressius i violents. Respecte als trastorns físics destaquen els problemes digestius, de cor o de fetge, com la cirrosi. Per últim, destacar que en els homres poden arribar a provocar impotència sexual.

El grau d'intoxicació etílica es mesura pel nivell de concentració en sang o per la concentració d'alcohol en aire espirat.

 

Concentració d'alcohol en aire espirat

 

 

Observacions

 

 

0.15 mg/l

 

Taxa límit per a conductors professionals i novells.

 

0.25 mg/l

 

Eufòria, sobrevaloració de les facultats i disminució de reflexos. Taxa per a la resta de conductors.

 

0.5 mg/l

 

Símptomes: embriaguessa, pèrdua del control de facultats superiors.

 

0.6 mg/l

 

Taxa a partir de la qual la conducció és delicte.

 

1mg/l

 

Descoordinació de la parla, de la marxa i visió doble.

 

1.5 mg/l

 

Apatia i somnolència

 

2 mg/l

 

Risc de coma.

 

2,5 mg/l

 

Risc de mort por paràlisi dels centres respiratori i circulatori.

 

 

Home 70 Kg

 

 

0,15 mg/l aire espirat

 

 

0.25 mg/l aire espirat

 

 

Cervesa

 

 

1 llanda (1 vaso gran)

 

 

1 llandes (2 gots grans)

 

 

Vi

 

 

1'5 gots (1,5 gots normals)

 

2'5 gots (2,5 gots normals)

 

Whisky

 

1 got (un got mitjà) 2 gots (un got mitjà)

 

 

Dona 60 Kg

 

 

0.15 mg/l aire espirat

 

 

0.25 mg/l aire espirat

 

 

Cervesa

 

0'5 - 1 llanda (un got gran) 2 llandes (2 gots grans)

 

Vi

 

1 got (un got normal) 2'5 gots (2.5 gots normals)

 

Whisky

 

0'5 - 1 got (un got mitjà) 2 gots (2 gots mitjans)

 

Si en decideixes consumir...

El consum d'alcohol provoca la pèrdua d'aigua i la deshidratació del nostre organisme, pel que conve alternar l'alcohol amb altres líquids (aigua, refrescos i sucs) per a evitar molts dels problemes que s'associen al consum d'alcohol: el mal de cap, la ressaca del dia després, la sobredosi i els comes etílics.

L'eufòria i la deshinibició poden portar a sobrevalorar les facultats personales i disminuir els reflexos.L'alcohol està present en gran part dels accidents de tràfic que es produeixen en les nits dels caps de setmana. Els seus efectes provoquen un fals augment de la seguretat al volant que sol fer que augmente la velocitat i es prenguen riscos innecessaris. A més a més, l'alcohol altera la percepció de les distàncies i disminueix la capacitat de reacció davant possibles imprevistos. Ni els grans de café, ni la B12, ni els xarops medicinals o les pociones miraculoses lleven la borratxera ni eviten donar possitiu en els controls d'alcoholèmia. Si es condueix no hi ha cap tipus ni quantitat de consum d'alcohol segur. La típica frasse del 'jo controle' només deixa en evidència la manca de seguretat que proporciona l'alcohol.

L'alcohol afecta a cada persona de manera diferent, però és ben cert que el seu abús és un dels causants de la majoria de baralles i mals rotllos en les nits de festa. Coneix el teu límit i coneix-te a tu mateix, controla allò que beus i no tindràs problemes amb l'alcohol.

 

ControlaClub

Sede Controla Club València

C/ Esteban Dolz del Castellar, 5. | 46019 València

Tel.: 963 93 40 85

Sede Controla Club Madrid

Email: controlaclub@controlaclub.org

Nosaltres

L'ASSOCIACIÓ CONTROLA CLUB és una ONG formada per tots aquells que participem i som protagonistes d'alguna manera dels espais de diversió.

El nostre objectiu és abordar la responsabilitat social en l'oci i per a això realitzem programes de prevenció, de conscienciació ciutadana i de drogodependències dirigits als jóvens i usuaris de l'oci nocturn.

Reconeixements

Premi Reina Sofia 2007